W tym czasie warto pamiętać o odpowiedniej podaży witamin z grupy B, które są pomocne w okresie obniżonego nastroju. Zaopatrzmy się w propolis oraz w olejek z oregano w celu ochrony przed bakteriami i wirusami, a także korzystajmy z sezonowych produktów jakimi są kiszonki i cytrusy.

Witaminy z grupy B w walce ze złym nastrojem

Do witamin z grupy B należą witamina B1, B2, PP, B5, B6, H, B9, B12 oraz cholina. Biorą udział w ważnych procesach życiowych, m.in. : przemianie białek, węglowodanów oraz w funkcjonowaniu układu nerwowego, mózgu, serca i mięśni. Witaminy B mają wpływ na stan zdrowia psychicznego, sprawność intelektualną, pamięć i koncentrację. Są pomocne w okresie obniżonego nastroju, a także wykazuje się ich pozytywny wpływ w walce z depresją. Witaminy te są także niezbędne w przypadku zachowania dobrej kondycji włosów, skóry czy paznokci. Przyczyniają się także do zwiększania odporności organizmu. Źródłami pokarmowymi witamin z grupy B są: pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze, mięso wieprzowe, cielęce, drobiowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, wyciąg z drożdży, ciemnozielone warzywa liściaste.

Wszechmocny Propolis

Prawidłowe wykorzystywanie produktów pszczelich pozwala na wyleczenie wielu chorób, nawet wtedy, gdy terapia antybiotykiem czy sterydem zawodzi. Propolis jest najcenniejszym produktem pszczelim, który leczy zakażenia wewnętrzne oraz zewnętrzne. Przy jego pomocy można wyleczyć ropne zapalenia skórne wywoływane przez bakterie, czyraki, zapalenia gruczołów potowych, mieszków włosowych, zajady. Propolis pomocny jest przy różnego rodzaju grzybicach czy zakażeniach wirusowych, np. : opryszczka, półpasiec, grypa. W przypadku łuszczycy, wykazano, że u ponad 75% osób chorych terapia propolisem polepszyła ich stan, a w niektórych przypadkach cofnęły się objawy choroby. W chorobach laryngologicznych propolis stosuje się przy zapaleniu ucha, błony śluzowej nosa, a także przy zapaleniu zatok przynosowych.

Karwakrol w ochronie zdrowia

Jest główną substancją występującą naturalnie w popularnej przyprawie, jaką jest oregano. Cechą charakterystyczną oregano jest jego intensywny, ziołowo-korzenny zapach, który wynika dodatkowo z obecności olejku eterycznego. Poza tym, oregano zawiera flawonoidy, związki fenolowe, związki mineralne oraz kwasy organiczne. Dzięki temu, wykazuje się silne właściwości lecznicze oregano, m.in. : antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. W ostatnim czasie wykazuje się, że olejek z oregano jest obiecującym środkiem, który ogranicza wzrost bakterii, nawet tych, które są odporne na niektóre antybiotyki. Karwakrol hamuje wzrost 15 różnych szczepów bakterii oraz 15 gatunków grzybów chorobotwórczych. Olejek z oregano można stosować w trakcie kuracji przeciwgrzybiczych, gdyż grzyby z rodziny Candida spp. są nieodporne na jego działanie. W przypadku chorób pasożytniczych, zauważono, że karwakrol obniża aktywność świdrowca amerykańskiego, który wywołuje chorobę Chagasa. Jest to kolejna wartościowa cecha lecznicza olejku z oregano, którą warto wykorzystywać w przypadku leczenia chorób, a także w celach profilaktycznych. Warto dodać, że olejek z oregano posiada silne działanie antyoksydacyjne, które można wykorzystywać w zapobieganiu rozwoju nowotworów.

Zuzanna Bożym – dietetyk