Kiszonki

Kiszone ogórki i kiszona kapusta świetnie zastępują świeże warzywa podczas okresu zimowego. Proces fermentacji pozwala zachować większość witamin i składników mineralnych, które przechodzą również do soku, czyniąc z niego wartościowe źródło składników. Kiszonki zawierają m.in. witaminę C, A, witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez. Pozytywnie wpływają na naszą cerę, paznokcie oraz włosy. Wzmacniają organizm chroniące przed przeziębieniami, a także dzięki zawartości błonnika i kwasu mlekowego wspomagają trawienie.

Cytrusy

W okresie zimowym łatwo jest złapać infekcję, więc z pomocą przychodzą nam cytrusy (np. mandarynki, cytryny). Znane są nie tylko z przepysznego smaku ale także z zawartości witaminy C, P, witamin z grupy B i potasu. Cytrusy zbawiennie działają na naszą skórę, dodatkowo witamina C jest antyoksydantem, zapobiega procesom starzenia się. Duża zawartość potasu pozwala usunąć nadmiar płynów z organizmu. Należy jednak pamiętać o dokładnym umyciu cytrusów przed spożyciem, ze względu na środki chemiczne pokrywające skórki owoców.

Jogurt naturalny

W zimowej diecie nie powinno zabraknąć jogurtu naturalnego, zawarte w nim żywe kultury bakterii pobudzają system odpornościowy organizmu chroniąc go tym samym przed infekcjami. Dodatkowo „dobre” bakterie zapobiegają namnażaniu się wirusów, grzybów i bakterii chorobotwórczych. Jogurt naturalny wyróżnia się wysoką zawartością wapnia i pełnowartościowego białka. Chroni przewód pokarmowy w trakcie kuracji antybiotykowej. Zawiera witaminę E, A, fosfor, potas, cynk i jod, jest nie tylko lekkostrawny ale także niskokaloryczny.

 

Małgorzata Brudnicka – dietetyk