Bardzo proste i szybkie danie a jednocześnie zdrowa i wartościowa przekąska. Poznaj przepis na chipsy z jarmużu.

Składniki:
(dwie blaszki chipsów)

3 duże liście jarmużu,

2 łyżki oliwy z oliwek,

papryka w proszku,

suszone płatki chilli,

sól z pieczonym czosnkiem

Liście jarmużu należy dokładnie umyć i wysuszyć. Pozbyć się grubych włókien i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski, polać oliwą i posypać przyprawami, dobrze wymieszać.

Kawałki jarmużu wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 7-8 minut*.

Chipsy z jarmużu gotowe!

Smacznego !

* Radzę sprawdzać na bieżąco stan podpieczenia jarmużu, każdy piekarnik inaczej grzeje.

 

zródło: durszlak.pl/przepis/zdrowe-chipsy?c=tag&t=jarmuz-chipsy