Co to jest technologia liposomalna? Jak działa witamina liposomalna B12 i jaki jest jej najlepszy sposób suplementacji?

Technologia liposomalna jest nowoczesnym rozwiązaniem stosowanym w medycynie klinicznej. Polega na modyfikowaniu liposomów, czyli pęcherzyków o mikroskopijnych rozmiarach wypełnionych roztworem wodnym. Pęcherzyki dzięki zastosowaniu odpowiedniej metody wypełniane są witaminą. Technologia ta zapewnia precyzyjne dostarczenie składnika (w tym przypadku jest to witamina liposomalna B12) do tkanek i komórek najbardziej tego potrzebujących bez wpływu na inne części ciała. Utworzone pęcherzyki bardzo szybko przedostają się do układu trawiennego. Dzięki odporności na działanie enzymów szybko i bez uszkodzenia przechodzą przez żołądek do jelita cienkiego.Tam zostają wchłonięte wprost do układu krwionośnego i chłonnego. Krew dostarcza aktywne składniki do komórek wykazujących największe zapotrzebowanie na dany
składnik.

Witamina liposomalna B12 – tabletka, kapsułka, czy w płynie?

Technika liposomalna jest najbardziej skuteczną metodą suplementacji witamin. Tabletka czy zwykła kapsułka często nie dociera do docelowej komórki ze względu na utlenienie lub nawet wydalenie czynnej substancji z organizmu. Dodatkowo metoda ta nie wykorzystuje zbędnych dodatków takich jak: żelatyna, wypełniacze, substancje słodzące, barwniki czy dodatki smakowe.

Witamina B12 (kobalamina) posiada ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Bierze udział w tworzeniu neuroprzekaźników nerwowych przenoszących informacje pomiędzy komórkami ciała. Dodatkowo pomaga ochraniać komórki nerwowe wzmacniając otoczkę mielinową. Ułatwia przyswajanie nowych informacji, pomaga w utrzymywaniu równowagi psychicznej, wspomaga koncentrację.

Witamina B12 bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych, zapobiegając tym samym wystąpieniu niedokrwistości czy anemii. Reguluje poziom cholesterolu przyśpieszając spalanie tłuszczu i chroniąc jednocześnie organizm przed chorobami serca.

Dodatkowe działanie witaminy B12:
• poprawia stan włosów, skóry i paznocki
• pomaga w leczeniu depresji i stanu chronicznego zmęczenia
• wpływa na metabolizm węglowodanów i tłuszczy
• chroni przed miażdżycą

Osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu około 2 μg dziennie witaminy B12. Zapotrzebowanie na nią jednak wzrasta zwłaszcza u osób cierpiących na choroby jelitowe czy posiadające problemy z błoną śluzową żołądka.

Naturalne źródła witaminy B12:
• owoce morza, zwłaszcza skorupiaki
• ryby (śledź, szczupak, łosoś, makrela)
• jajka
• podroby drobiowe, wołowe i wieprzowe (wątróbka, neki)
• sery dojrzewające

Nadmiar kobalaminy nie jest groźny dla naszego organizmu, lecz jej niedobór już tak. Zbyt niska podaż wywołuje objawy psychiatryczne, hematologiczne oraz zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Bardzo często niedobór tej witaminy występuje u osób stosujących dietę wegetariańską czy wegańską, ponieważ B12 nie występuje w produktach roślinnych. Takie osoby powinny dodatkowo suplementować się witamina B12. Jej liposomalna wersja będzie najbezpieczniejszym i najbardziej naturalnym odpowiednikiem.

Liposomalną B12 kupisz:
w sklepie GreenPort Market,
lub w sieci naszych Sklepów Partnerskich,
w ilościach hurtowych na stronie Hurtowni GreenPort24.