Witamina E i jej historia.

Witamina E, a dokładniej jej historia rozpoczęła na kalifornijskim uniwersytecie w 1922 roku. Dr. Herbert Evans wraz z asystentką Katharine Bishop jako dwóch młodych naukowców przeprowadzili badania na szczurach, sprawdzając wpływ diety na rozmnażanie gryzoni. Zwierzętom podawano karmę zawierającą znane dotychczas witaminy A,B,C i D. Wyniki nie były jednak zadowalające, ponieważ na świat przychodziły martwe płody. Dopiero po dodaniu do pokarmu kiełków pszenicy czy świeżej sałaty, rodziło się już zdrowe potomstwo.

Powstała zatem hipoteza o brakującym składniku diety zwany czynnikiem X. Tajemniczą substancje znaleziono w wyciągu olejowym sałaty, związek dodatkowo był rozpuszczalny w tłuszczach. Z uwagi że cztery pierwsze nazwy z alfabetu były zajęte, nowo odkryty związek nazwano witaminą E.

Co to jest witamina E ?

Tak na prawdę witamina E, to nie jeden związek lecz grupa związków chemicznych. Zaliczane są do nich tokoferole (T) oraz tokotrienole (T3). Na dzień dzisiejszy znanych jest osiem homologów, naturalnie występujących w przyrodzie.
Witamina E najbardziej znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Właściwości te polegają na ochronie komórek organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które uszkadzają jądra komórek i niszczą ich błony. Wolne rodniki mogą prowadzić do wystąpienia wielu chorób m.in. chorób nowotworowych, chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń w prawidłowej przemianie materii czy schorzeń stawowych.

Przeciwutleniające działanie witaminy E wykorzystywane jest w szczególności w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Działanie tej witaminy polega na ujędrnianiu i odpowiednim nawilżaniu naszej skóry. Dodatkowo zapobiega procesom starzenia się skóry, wygładza ją i szybciej zabliźnia rany.

Właściwości witaminy E wynikają również z jej zdolności przenikania przez barierę lipidową skóry. Potrafi zatrzymywać wodę w komórkach, jednocześnie je ujędrniając. Z witaminą E powstają liczne kremy do rąk, twarzy, produkty do włosów, w preparatach pomagających zwalczanie trądziku, przebarwień skórnych czy egzemy.

Witamina E znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym, pełni rolę substancji konserwującej, zabezpiecza przed jełczeniem tłuszczów w produktach. Oznaczana jest symbolem E307- 309 na etykiecie wyrobu.

Źródła witaminy E.

Głównym źródłem witaminy E są produkty pochodzenia roślinnego, a mianowicie orzechy, oleje roślinne, kiełki pszenicy czy pełne ziarna. Należy jednak pamiętać, że każda obróbka termiczna powoduje straty witaminy E w żywności.
Niedobór witaminy E powoduje zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu układu hormonalnego, szybsze wiotczenie i starzenie się skóry, pogorszenie widzenia oraz powolniejsze gojenie się ran.

Czy można przedawkować witaminę E?

Trudno tą witaminę przedawkować spożywając ją wyłącznie z pokarmem. Przy suplementacji należy natomiast uważać, w większości przypadkach zbyt duże ilości witaminy E są w organizmie metabolizowane i usuwane. Wyłącznie długotrwałe suplementowanie witaminy E w dawkach powyżej 1000 mg/dobę, wywołuje negatywne skutki: zawroty i bóle głowy, zaburzenia widzenia, problemy jelitowe oraz osłabienie mięśni.

Witaminę E kupisz:
w sklepie GreenPort Market,
lub w sieci naszych Sklepów Partnerskich,
w ilościach hurtowych na stronie Hurtowni GreenPort24.