Miód! Już w biblii ziemię obiecaną opisują krainę, w której wszystko jest pod dostatkiem. Kraina mlekiem i miodem płynącą. Starożytni uważali go jako środek antybakteryjny. Co takiego jest naprawdę w miodzie?

Skład miodu

Miód jest to przesycony roztwór cukru, który łatwo krystalizuje, dlatego przechowuje się go w słoikach nieprzepuszczających gazu w temperaturze 20 – 27 °C. W jednej łyżce miodu (25 g) jest około 80 kcal. Wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru roślin lub spadzi, czyli soku roślinnego. Jego głównym składnikiem jest cukier (glukoza i fruktoza). Pozostałe składniki to woda, składniki mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo, kobalt, mangan), witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna), olejki eteryczne, flawonoidy, a także substancje o charakterze hormonalnym, w tym acetylocholinę.

Właściwości miodu

Miód swoje lecznicze właściwości wykazuje na kilku płaszczyznach. Acetylocholina jest przekaźnikiem nerwowym, który wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Przekłada się to na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, a ponadto zmniejsza częstość i siłę skurczów serca. Powoduje skurcze mięśni gładkich, zwężenie źrenic i zwiększenie wydzielania gruczołów. Niestety acetylocholina nie ma bezpośredniego zastosowania leczniczego. Uważa się, że jony metali zawartych w miodzie stymulują szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek. W rzeczywistości występują w zbyt małych ilościach, żeby odgrywało to znaczącą rolę.

Najbardziej zasadne jest uznawanie miodu środkiem antybakteryjnym ze względu na zawartość nadtlenku wodoru, ciśnienie osmotyczne oraz efekt działania olejków eterycznych i flawonoidów. M.in. dlatego podczas przeziębień zaleca się kubek ciepłego mleka z miodem i czosnkiem. Przypisuje się mu także właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Ponadto uważa się go za czynnik regenerujący siły psychiczne. Podawany dzieciom (powyżej 1 roku życia, gdyż wcześniej może wywołać botulinizm dziecięcy) wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby.

Wraz z postępem nauki, wiemy coraz więcej, ale nadal nie wszystko, a zdanie co do skuteczności działania miodu musimy sobie wyrobić sami.

Autor: Maria Piekarska