Praktycznie wszędzie można przeczytać (czy zobaczyć w telewizji), że dietetycy zalecają chude mięsa. Jednak kiedy podnoszona jest kwestia ryb zaleca się te tłuste gatunki… O co w tym wszystkim chodzi?

Właściwości mięsa zwierząt rzeźnych

Mięso zwierząt rzeźnych, czyli wołowina, wieprzowina, drób itd., stanowi przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, ale też tłuszczu, mimo, że nie zawsze go nie widać, no i pozostałych składników odżywczych, np. żelaza. W tłuszczu tego mięsa znajdują się głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które organizm sam potrafi wyprodukować. Termin „nasycone kwasy tłuszczowe” odnosi się do ich budowy chemicznej, gdzie wszystkie wiązania są nasycone. Te tłuszcze mogą być wykorzystane głównie do pracy mięśni, a jeśli jest ich zbyt dużo to zostają gromadzone w tkance tłuszczowej, a dalsze ich spożycie przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia (miażdżyca, wzrost stężenia cholesterolu i jego „złej” frakcji LDL) i może skutkować „zawałem serca”. Dlatego tłuszczów pochodzenia zwierzęcego powinno się spożywać jak najmniej. Należy wybierać chude mięsa (np. schab., szynka czy polędwica) i półtłuste albo chude produkty mleczne i nabiał.

 

Właściwości mięsa ryb

Natomiast ryby, również są źródłem pełnowartościowego, a nawet łatwiej przyswajalnego, białka w porównaniu do mięs zwierząt rzeźnych, jednak zawierają inną grupę tłuszczy – nienasycone kwasy tłuszczowe (szczególnie znane i ważne są wielonienasycona kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3). Tych tłuszczy organizm ludzi nie jest w stanie sam wyprodukować, więc muszą być dostarczone z pożywieniem. Oprócz ryb, znajdują się też w olejach roślinnych czy orzechach i nasionach, ale też w awokado. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w rybach, są składnikiem budulcowym układu nerwowego, a ponadto są wykorzystywane w leczeniu i zapobieganiu miażdżycy i chorób układu krążenia, wpływają na regulację i obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów oraz zwiększać płodność.

Zaleca się jedzenie tłustych ryb, co najmniej dwa razy w tygodniu. W pozostałe dni można jeść chude mięso, albo nasiona roślin strączkowych, które również zawierają pełnowartościowe białko.

Autor: Maria Piekarska