Choroba Hashimoto, czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, jest najczęstszą przyczyną jej niedoczynności. Niedoczynność tarczycy oznacza spowolnienie metabolizmu, a zatem zmęczenie i zwiększone odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Odpowiednia dieta może wspomóc pracę tarczycy i leczenie oraz polepszyć samopoczucie chorego.
Choć wydawałoby się, że z uwagi, na zwiększoną skłonność do tycia chorych na Hashimoto, powinno się ograniczyć spożycie kalorii, nie jest to dobre rozwiązanie. Zmniejszona podaż kalorii spowalnia pracę tarczycy i zwiększa odkładanie się tkanki tłuszczowej.

W celu zwiększenia przemiany materii, zaleca się zwiększenie aktywności fizycznej, a także spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasowych (maksymalnie co 3,5 godziny). Pozwoli to zmniejszyć wahanie poziomu glukozy we krwi oraz uczucie głodu między posiłkami. Ostatni posiłek powinien zostać spożyty ok. 3-4 godziny przed snem. Z diety chorych na zapalenie tarczycy należy wyeliminować produkty wysokoprzetworzone oraz zawierające sztuczne barwniki, konserwanty i aromaty: słodycze, fast-foody, gotowe sosy, chipsy itp.

Bardzo ważne jest też odpowiednie spożycie pełnowartościowego białka, które podwyższa tempo przemiany materii i zapobiega wypadaniu włosów u chorych.

Dostarczy go chude mięso, ryby i jaja. Nie należy jednak przekraczać zalecanej dawki białka, ponieważ może to spowodować przeciążenie wątroby i nerek. Kolejnym aspektem, na który warto zwrócić uwagę, jest jakość spożywanych tłuszczów. W codziennej diecie należy dostarczać odpowiednią ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obecnych między innymi w tłustych rybach, oleju lnianym i rzepakowym. Proste cukry, obecne m.in. w białym pieczywie, rozgotowanym makaronie, białym ryżu i słodyczach, należy zastąpić produktami pełnoziarnistymi (kasze, pieczywo razowe). Nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi po posiłku, a także zawierają niezbędny błonnik, przeciwdziałający zaparciom i wiążący kwasy tłuszczowe i cholesterol.

W diecie osób z Hashimoto niezbędne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i minerałów mających wpływ na funkcjonowanie tarczycy i układ odpornościowy: jodu, selenu, cynku, żelaza, witaminy D i B12. W przypadku poważnych niedoborów tych mikroskładników, warto rozważyć ich suplementację.

Pewne produkty mogą upośledzać syntezę hormonów tarczycy. Są to goitrogeny, obecne w soi i nasionach roślin strączkowych, a także warzywach kapustnych, m.in. kapuście, brokułach, brukselce i kalafiorze. Produkty sojowe zaleca się całkowicie wykluczyć z diety, a spożycie warzyw kapustnych, z uwagi na zawartość wielu cennych składników –
ograniczyć.

Choć dieta osób chorych na zapalenie tarczycy w większości nie różni się od racjonalnego odżywiania osób zdrowych, należy przywiązywać do niej szczególną wagę. Z uwagi na częste współwystępowanie z Hashimoto innych chorób, takich jak celiakia, nietolerancje pokarmowe, cukrzyca typu I czy łuszczyca, dietę należy ustali indywidualnie, najlepiej w porozumieniu z lekarzem i dietetykiem.

 

autor:
Olga Suszczewicz, dietetyk