Idealny na upalne, letnie miesiące. Głównie dla- tego, że skutecznie gasi pragnienie. Jest pyszny, niskokaloryczny i orzeźwiający, a to tylko nie- które z wielu pozytywnych cech jakie posiada.

Gdy gorąco daje się we znaki, robimy wszystko, by tylko poczuć chłód i orzeźwienie. Arbuz jest jednym z tych owoców, po zjedzeniu którego od razu poczujemy się lepiej. W prawie 100% składa się z wody, dzięki czemu szybko gasi pragnienie. Ciekawostką jest, że w czasie upałów, obniża temperaturę ciała, zmniejszając ryzyko przegrzania się. Latem kupno arbuza nie sprawia większych problemów – na targach czy w sklepach można nabyć go praktycznie zawsze.

O czym powinniśmy wiedzieć, by wybrać najlepszy okaz z tych dostępnych, by był soczysty i słodki?
Należy zwrócić szczególną uwagę na plamę znajdującą się na spodzie owocu. Im ciemniejszy jest jej kolor, tym słodszy i dojrzalszy jest arbuz. Jego miąższ zawiera dużą ilość likopenu i beta-karotenu, które wzmacniają naturalną ochronę przed wszelkimi chorobami, również nowotworowymi.

W składzie arbuza znajdziemy: witaminę A, C, potas, magnez, sód i cynk. Choć owoc ten posiada wiele właściwości odżywczych, to nie każdy wie, że najbardziej cenne są jego pestki, których zazwyczaj próbujemy się pozbyć. Jedzenie ich jest jak najbardziej bezpieczne. Nie należy obawiać się przypadkowe- go połknięcia, wręcz przeciwnie, przyniosą wie- le korzyści dla zdrowia. W smaku podobne są do pestek słonecznika, lecz mają bardziej orzechową nutę. Są bogatym źródłem białka i pełnowartościowego tłuszczu. Uzupełniają też dietę w żelazo, miedź, mangan, cynk, magnez i witaminy z grupy B. Wykorzystuje się je także w leczeniu chorób pasożytniczych, przewodu pokarmowego i moczowego.